DDsolar

GYAKRAN ISMÉTELT KÉRDÉSEK

A napkollektor hővé alakítja a napenergiát, a napelem pedig villamos energiává. Ebből adódóan a napkollektorokat meleg víz előállítására és fűtés rásegítésre lehet használni, a napelemekkel pedig a villanyszámla váltható ki. A tartószerkezet a rendszer felépítésének egy olyan precíz része, amit mérnöki pontossággal a legkisebb csavartól a legfontosabb tartóelemig megtervezünk. 

A napelem rendszer tartószerkezetének tervezése számítógépes szoftver segítségével történik, mely szoftver még az esetleges tervezési hiányosságokra is figyelmeztet, szinte kizárva ezzel az emberi tervezési hibákat. A napelemek különböző felületekre kerülhetnek telepítésre. Mi kizárólag szabványos, eredeti tartó és rögzítés technikát használunk. A rendszerek szerkezetét szakemberek telepítik, a telepítésért garanciát vállalunk.

Azt, hogy mekkora napelemes rendszerre van szüksége, a havi vagy éves átalány díjas áramszámlájából tudjuk meg. Ebből tudunk kiindulni napelemes rendszer tervezésénél. Az a leggazdaságosabb megoldás, ha nagyjából annyi villamos energiát termelünk meg egy évben, amennyit el is használunk, azaz a vásárolt és termelt energia megegyezik. 

Ebben az esetben nem fizet senki, tehát ingyen van a villamos energia. Természetesen, ha keresni is akarunk az üzleten, akkor többet is termelhetünk az általunk elfogyasztott mennyiségnél.

Hogy melyik típusú napelem lehet jobb választás, elsősorban a telepítés földrajzi helyzetétől függ. Magyarországot és Németországot egész évben több szórt napsugárzás éri (polikristályos napelemek a szórt fényt jobban hasznosítják), míg Görögországban és Spanyolországban több a direkt napsugárzás (monokristályos napelemek jobban hasznosítják a közvetlen napfényt). 

Magyarországon a telepítési statisztikák is azt mutatják, hogy a polikristályos napelemek éves szinten hatékonyabbak.

Az 50 kW-nál kisebb teljesítményű napelemeket és a hozzájuk tartozó rendszert háztartási méretű kis erőműveknek nevezi a hivatalos jogi nyelv, s az ilyen rendszerek szabadon kiépíthetőek. 

A napelemek háztetőre való telepítéséhez nem szükséges építési engedély. Egy átlagos napelem 14 – 20 kg közötti súlyú, ezért a felszerelés előtt célszerű megvizsgálni, hogy a tetőszerkezet el bírja-e a plusz terhet. A megtermelt energiát az áramszolgáltató hálózatán “tároljuk”, ezért szükséges az áramszolgáltatói engedély. Egy csatlakozási tervet kell benyújtani, melyet engedélyez a szolgáltató.

Részletesen szabályozzák a törvények. Nincs szükség új vezeték kiépítésére, ugyanazon a vezetéken adjuk át a megtermelt energiát a hálózati tárolóba, amelyiken vásárolunk is onnan. A szolgáltató egy kétirányú mérőberendezést szerel fel, amely méri azt is hogy mennyit vettünk, illetve mennyit termeltünk a hálózati tárolóba. 

12 hónap elteltével elszámolás következik, a kettő egyenlege alapján jön ki, hogy többet vettünk vagy többet vásároltunk. Ha a vásárolt több, akkor a különbözetet kell csak kifizetni, ha viszont a termelt a magasabb, akkor a szolgáltató fizet nekünk.