NAPENERGIÁRÓL

NAPENERGIÁRÓL

Mivel a világban egyre nagyobb a környezettudatos gondolkodás szerepe, a várható tendencia szerint minél inkább energiatakarékos egy ház, annál értékesebb lesz. Valószínűleg az energiahordozók ára továbbra is évről évre nő, a már elhelyezett napelem viszont plusz költség nélkül működik.

A napelem egy olyan eszköz, amely a nap sugárzását elektromos árammá alakítja át. A Napból érkező napenergia hasznosításának két alapvető módja létezik: a passzív és az aktív energiatermelés. A napelemes rendszer közvetlen célja villamos energiatermelés, mely szolgálhat közvetlen felhasználást, akkumulátorokban való tárolást vagy hálózatra történő visszatáplálást.

Mivel a Nap „kifogyhatatlan” és ingyenesen felhasználható energiaforrás, így a benne rejlő energia a föld teljes energiaigényét könnyedén fedezné, és mindez korlátlanul rendelkezésre áll.

Hogyan működik?

A napelemes rendszerek a Napból a Földre érkező energiahullámokat alakítják át elektromos energiává úgy, hogy eközben semmilyen káros anyag nem keletkezik. A napból érkező fény, ami szilíciumból készült cellák felületére érkezve kimozdítja a SI atomjaiban található instabil elektronokat – elektromos áramlást keltve a csatlakozott vezetékben – kellő pontossággal számítható éven belüli termelést eredményez. A Földre 20 ezerszer annyi energia érkezik a Napból, mint amennyit az emberiség jelenleg felhasznál.

Az érkező energia és a belőle termelhető elektromos áram viszonyát több tényező együttesen határozza meg:

1.
2.
3.
4.
1.

A napcellák hatékonysága attól függ, hogy a felületet elérő napenergia hány százalékát képes árammá átalakítani. ez, a kereskedelmi forgalomban kapható termékek esetében, 6-20% között van.

2.

A napsugárzásbeesési szöge, ami az évszakok szerint változik, optimális mértéke Magyarországon átlagosan 35fok (télen több, nyáron kevesebb).

3.

A tájolás: optimális a déli fekvés. A fentiekből következően, adott minőségű cella figyelembevételével, az áramtermelés a 35 fokra állított és Délre tájolt napelem esetében lesz a legmagasabb.

4.

További fontos tényező, hogy a napelemek felületét a lehető legkevesebb árnyék, vagy más, elkerülhető szennyeződés érje.

Mivel nyáron több, télen kevesebb a fény, a rendszert úgy kel méretezni, hogy éves átlagban a termelt és fogyasztott energia egyensúlyban legyen. Ez azt jelenti, hogy nyáron többet, télen pedig kevesebbet fog a rendszer termelni, mint amennyi a konkrét fogyasztási igény. Tekintettel arra, hogy az elektromos áram tárolása bonyolult és költséges feladat, Magyarországon is nagy előnynek számít, hogy a többlettermelést be lehet táplálni a villamos hálózatba, ahonnan azt egy későbbi időpontban költségmentesen vissza lehet kapni. Célszerű a rendszert úgy méretezni, hogy annak termelése egyensúlyban legyen a háztartás tervezett áramfelhasználásával.

ELŐNYEI

Egymást követik a zöld beruházások, melyek kedveznek a környezetnek és még a működést is fenntarthatóvá teszik.
A fenntarthatósági trendeknek köszönhetően egyre több cég és város fedezi fel, mekkora előnyt jelent a zöld gondolkodás. A napelem az egyik leginkább környezetbarát energiaforrás.

Semmi károsat nem bocsájt ki a környezetbe (széndioxid, sugárzás, korom, mérgező anyagok, hulladék…). Élettartama rendkívül hosszú, a gyártó cégek 20-25 éves teljesítménygaranciákat adnak, de a valós élettartamot még nem lehet tudni, hiszen a világon elsőként felszerelt napelemek még csak 50-60 éve működnek folyamatosan.

Egyszeri beruházást, ez után a rendszerünk kiszámítható módon minimum 25 éven át biztosít tiszta energiát. A fotovoltaikus úton előállított energiaköltségünk így csak a beruházástól függ, a továbbiakban függetlenné válunk az árváltozások hatásaitól, üzemeltetési költséget takarítunk meg.

Mára a világ környezettudatos és fejlett gazdaságaiban (EU, USA, Japán) a megújuló energia átvételi árának szabályozása robbanásszerű fejlődést indított. Az országoknak egyre magasabb arányban kell megújuló energiaforrásokra átállni, melyben a lakosság is aktív szerepet vállal házi rendszerek kiépítésével.
A beruházás egyéb befektetések hozamával összemérhető, azonban kockázati szintje elhanyagolható.

Nem bocsátunk ki széndioxidot sem, mely jelenleg a legnagyobb mennyiségben termelt üvegházhatású gáz, így aktívan lépést teszünk a környezetünk védelme érdekében.

Karbantartási igénye minimális, működése zajtalan, mivel (ellentétben a szélerőművekkel) nem tartalmaz mozgó alkatrészt.

LÉPJEN VELÜNK KAPCSOLATBA